72 de ore cu iPhone X

Lansarea mondială pentru iPhone X a inclus și România astfel că din 3 noiembrie am avut și eu disponibil telefonul. Iată părerile mele după 72 de ore de utilizare.

Telefonul a fost livrat de Orange România chiar în ziua lansării oficiale din țară, eu am reușit să fac precomanda în primele minute de la pornirea acesteia pe site-ul operatorului. Ulterior disponibilitatea s-a modificat, cu livrare din 20 noiembrie sau chiar din decembrie. Dar există și posibilitatea de a achiziționa iPhone X și de la magazinele online și offline din țară.

Începem cu design-ul. Pot spune că telefonul este greu. Oțelul și sticla ce sunt îmbinate la perfecție dau o senzație aparte când ridici telefonul de pe masă sau când îl folosești. Sunt materiale de calitate iar feeling-ul premium este acolo. De asemenea pe lângă greutate este notabilă și grosimea terminalului, la 7.7 milimetri.

Eu am ales modelul pe alb. Acesta are ramele argintii iar spatele pare perlat. Mie îmi place cum arată, de aceea l-am ales. De asemenea a fost promovată intens această culoare, cred că Apple vrea să fie această culoare mai cumpărată decât Space Gray deoarece procesul de tratare al aluminiului este mai costisitor pentru a-l face negru.

Din păcate dacă adaugi o husă sau carcasă la telefon îl va face și mai mare și mai greu. Eu am optat pentru un case transparent de la Spigen. Poate pe viitor voi opta și pentru una din piele.

Imediat ce începi să folosești telefonul nu ai cum să nu remarci ecranul. Acesta acoperă aproape tot panul frontal, mai puțin o parte din marginea de sus unde se află unul dintre cele două difuzoare stereo și senzorii pentru Face ID.

Mie mi-a luat puțin până m-am obișnuit cu ecranul și culorile sale diferite față de IPS. Este într-adevăr o îmbunătățire aici, culorile ies mai bine în evidență, totul este mai clar și negrul este fantastic. Practic se stinge ecranul în aceste porțiuni ale imaginii datorită tehnologiei. Iar cu acel notch te obișnuiești, pe mine nu mă deranjează iar dezvoltatorii de aplicații vor găsi o utilitate pentru acesta.

Dar fiind un ecran AMOLED există riscul de burn-in și o nuanțare a ecranului în diverse unghiuri de vizualizare. Al doilea lucru chiar se întâmplă dar afectează foarte puțin ce este afișat pe display, din fericire nu se întâmplă ce a fost raportat la telefonul celor de la Google, Pixel 2 XL. Cu privire la burn-in vom vedea cât de repede se manifestă problema și cum va trata Apple situațiile de acest fel. Sper să fie acoperite de garanție.

Porturile și difuzoarele sunt identice ca cele pe iPhone 8/8 Plus ca așezare și anume două difuzoare stereo și un port lightning. Din punct de vedere al sunetului redat pe aceste difuzoare este o mică dezamăgire și anume că la volum maxim avem o mică distorsiune care cel mai probabil vine de la cel din partea de sus a ecranului, acesta fiind mai mic ca dimensiuni decât pe celelalte modele de anul acesta sau anul trecut. Pe căști se aude la fel, indiferent dacă se face conectarea pe fir sau prin Bluetooth.

Cu privire la încărcare aceasta se face prin adaptorul standard de 5W care vin la pachet deși telefonul suportă și fast charging. Se pot achiziționa din comerț și adaptoare de priză mai puternice. Nu am încărcat telefonul până acum cu adaptorul standard ci doar cu cel de la Mac împreună cu un cablu USB-C-Lightning și wireless.

Încărcarea rapidă este într-adevăr eficientă, eu am obținut o încărcare completă a bateriei în doar 90 de minute. Cu adaptorul de 5W ar fi durat cu o oră mai mult.

Pentru a putea face încărcarea fără fir am achiziționat un dispozitiv de la IKEA care face încărcarea în cam 4 ore, având aceeași putere de 5W dar fiind altfel de mod de umplere a bateriei procesul este mai lung. Acest aspect nu mă deranjează, am decis că voi realimenta astfel telefonul doar noaptea pentru a-l avea dimineață pregătit.

Software-ul este același iOS pe care îl știm dar cu mici modificări. Îmi plac noile gesturi de swipe și m-am obișnuit cu ele foarte rapid. Totul este foarte fluent datorită optimizării foarte bune. Sunt animații noi la încărcare de exemplu sau multi-tasking, acestea sunt discrete și îți aduc în evidență doar lucrurile importante.

Pentru a vedea detalii despre procentul bateriei sau conectivitatea Bluetooth trebuie să faci swipe din partea dreaptă în Control Center. Iar de acolo datorită iOS 11.1 poți dezactiva corespunzător Wi-Fi și Bluetooth. Customizarea Control Center este aceeași pe toate modelele.

Ultimul lucru pe care vreau să îl spun în acest articol este despre Face ID. Într-un cuvânt, merge. Sunt surprins plăcut de cât de rapid este și cum se adaptează. Tind să cred că se îmbunătățește cu fiecare deblocare. Funcționează chiar și când țin telefonul într-o parte sau în vreun unghi mai ciudat. Pe întuneric de asemenea nu are nicio problemă în detectarea feței.

Îmi place cum este integrat la achiziția de aplicații: apeși de două ori pe butonul din dreapta, îți detectează fața și asta a fost tot. Totul elegant.

Am folosit și o aplicație care are deja update și integrare cu Face ID – 1Password. Funcționează bine și rapid, ca și cum ai fi folosit degetul pe senzorul de amprentă.

Momentan atât despre iPhone X, un review complet care va include informații și despre cameră, procesor și cât de rapid este, stocare, afișarea aplicațiilor și altele va fi pe techblo.ro până la sfârșitul săptămânii.

Radu Vasile

Pasionat de gadget-uri și tehnologie și dornic de a transmite celorlalți noutăți și informații din aceste domenii, fac din acest site modalitatea de expunere a acestora către cititori. Fan Apple, utilizator de Mac și iPhone, dar deschis către alte sisteme de operare. Studiez rețelistica și vreau să cunosc mai bine sistemul de operare Linux. Fac poze cu telefonul dar și cu aparatul Canon 760D, cu care încă nu mă cunosc în cel mai mic detalu :)