AMD aduce gama de procesoare Ryzen și pentru laptop-uri

Primele două procesoare de la gama Ryzen de la AMD au fost prezentate astăzi. Acestea includ Ryzen 5 2500U și Ryzen 7 2700U. Ambele cipuri au fost proiectate pentru laptopuri ultra-portabile.

Acestea sunt denumite APU, adică “unități de procesare accelerată”. Ceea ce înseamnă că unitățile au un CPU și un GPU integrat într-un singur cip. Ambele procesoare pentru device-uri mobile pe care AMD le-a lansat astăzi au și un procesor grafic Radeon Vega.

Ryzen 5 2500U de 2.0 GHz își poate crește frecvența până la 3.6GHz, în timp ce Ryzen 7 2700U are o viteză de bază de 2.2GHz care crește la 3.8GHz. Consumul este de 15W cu patru core-uri și 8 thread-uri.

În ceea ce privește cipurile grafice, modelul Ryzen 5 2500U este asociat cu opt unități de calcul Radeon Vega cu frecvență de până la 1100Mhz, în timp ce modelul Ryzen 7 2700U are 10 unități de calcul Radeon Vega care sunt tactate până la 1300MHz.

AMD spune că noile procesoare de laptop Ryzen promit cu peste 200 de procente mai multă performanță CPU comparativ cu generația anterioară de procesoare laptop și cu până la 128% performanță grafică îmbunătățită.

Este bine că AMD a intrat și pe piața de procesoare destinate dispozitivelor mobile astfel încât concurența să crească și pe această nișă. Vom vedea rezultatele concrete odată ce producătorii de laptopuri aduc pe modelele lor aceste procesoare.

Radu Vasile

Pasionat de gadget-uri și tehnologie și dornic de a transmite celorlalți noutăți și informații din aceste domenii, fac din acest site modalitatea de expunere a acestora către cititori. Fan Apple, utilizator de Mac și iPhone, dar deschis către alte sisteme de operare. Studiez rețelistica și vreau să cunosc mai bine sistemul de operare Linux. Fac poze cu telefonul dar și cu aparatul Canon 760D, cu care încă nu mă cunosc în cel mai mic detalu :)