Apple iPhone 7 și 7 Plus sunt lansate, vin în România pe 23 septembrie

Cele două telefoane au fost lansate seara trecută, vin cu același design dar cu toate acestea multe s-au schimbat.

Apple a structurat prezentarea în 10 mari noutăți pe care aceste modele le aduc, dar peste unele dintre noutăți a trecut cam repede. Haideți să trecem în revistă noutățile.

Compania din Cupertino a declarat că acesta este cel mai bun iPhone creat vreodată, ceea ce devine un mesaj standard odată cu fiecare model apărut. Cu atât mai mult, la cea de-a treia reiterare al acesluiași design trebuie să se vadă  o evoluție clară.

iphone7-3

Astfel, design-ul este mai curat, acele benzi urâte de toată lumea au fost repoziționate și nu mai sunt atât de notabile.

De asemenea în zona camerei avem un alt design al camerei, care se îmbină mult mai bine cu carcasa telefonului, ieșind subtil în afară. Pentru modelul Plus discutăm despre o cameră duală ce arată nu mult diferit decât cea de pe LG G5, dar vom discuta despre funcționalitatea acesteia mai jos.

La design bineînțeles că remarcăm dispariția jack-ului audio. Apple a motivat această modificare prin o mai bună etanșare a telefonului pentru a rezista la apă și praf (standardul este IP67, adică scufundare la maxim un metru pentru cel mult 30 de minute; dar atenție, în cazul unei defecțiuni datorate scufundării în apă, Apple nu oferă garanție) , iar de asemenea a menționat că acest port analog este învechit, iar în era digitală avem nevoie de un port digital – în acest caz cel Lightning – care să ofere redare audio de înaltă calitate, posibilitatea de a fi folosit un DAC audio și alte avantaje ce pot fi dezvoltate în viitor.

Modelele au fost aduse cu două noi culori, Black și Jet Black. Primul este un negru mat, iar cea de-a doua este un negru lucios, model care are parte de un filmuleț de prezentare prin care se pot vedea pașii prin care s-a obținut acest poliș fin.

iphone7-2

Butonul home a fost modificat de asemenea, nu mai este un buton pe care apeși fizic, răspunsul la comandă este un feedback printr-o vibrație care îți confirmă comanda dată. Apple a menționat că butonul este configurabil, dar nu a oferit detalii despre această funcționalitate.

iphone7-6

Pentru că tot am amintit despre camere, să vedem ce aduc acestea nou.

Astfel, pe modelul iPhone 7 avem o cameră de 12 MP cu stabilizare optică de imagine (o premieră), cameră frontală de 7 MP cu înregistrare Full HD, flash cu 4 led-uri pentru o mai bună iluminare. Pentru captarea imaginii avem 6 lentile ce ajută la acest lucru, iar apertura este de doar f1.8. Astfel,  într-o situație de iluminare slabă vom avea performanțe foarte bune cu ajutorul acestui senzor.

Înregistrarea 4K la 30 fps rămâne neschimbată, dar cu ajutorul noilor lentile ar trebui să avem o imagine și mai bună.

Camera modelului iPhone 7 plus vine cu două lentile, ambele de 12 MP. Avem două tipuri de lintile, una denumită Wide-angle iar cealaltă Telephoto. Diferența dintre cele două constă în tipul de obiectiv, unul este de 28mm și f/1.8 și celălalt de 56 mm cu f/2.8. Specificațiile video sunt identice, cel mai probabil pentru filmare este folosită doar una dintre cele două camere, dar există posibilitate de implementare suplimentară pe viitor.

iphone7-4

Cele două camere ajută pentru fotografiere cu zoom optic, fiind o abordare diferită față de ceea ce există pe piață în prezent. Zoom-ul urcă la 2x pentru cel optic și 10x digital. De asemenea cu ajutorul celor două camere putem crea o fotografie de tip portret cu un fundal blurat, focalizarea pe subiect făcându-se la o calitate foarte bună, dând senzația că subiectul iese din fotografie. Această funcție va fi lansată ulterior.

iphone7-7

Ecranul a fost de asemenea îmbunătățit, are o gamă de culori și mai variată, are o luminozitate crescută cu 25 %, are aceeași funcție 3D touch și are aceleași rezoluții ca și modelele 6s și 6s Plus.

Pe partea de procesare au fost făcute modificări importante. Avem acum 4 procesoare, două pentru performanțe ridicate și două pentru utilizarea de zi cu zi, iar Apple denumește cipul A10 Fusion.

Astfel, aceștia precizează că iPhone 7 aduce ore în plus de utilizare a telefoanelor iar cu ajutorul acestui procesor administrarea energiei este mult mai bună. Este de două ori mai rapid decât iPhone 6 pe partea procesare și de 3 ori mai bun pe partea de grafică.

Cu privire la memoria RAM, avem 2 GB DDR 4 pe iPhone 7 și 3 GB RAM DDR 4 pe modelul 7 Plus. Capacitățile de stocare sunt de asemenea modificate, avem o variantă de bază de 32 de GB, după care 128 și 256 GB, pe ambele modele.

Și pe partea de conexiuni wireless s-au facut îmbunătățiri, avem acum LTE cat. 12 cu viteze de până la 450 Mb/s, 25 de benzi LTE și datorită iOS 10 putem răspunde la apeluri venite pe Skype, WhatsApp sau Viber ca și cum ar fi un apel normal.

Precomenzile din România au început pe data de 16 septembrie cu livrare în data de 23 septembrie, din cauza stocurilor mici pentru modelul iPhone 7 Plus se întârzie cu o săptămână livrarea.

Radu Vasile

Pasionat de gadget-uri și tehnologie și dornic de a transmite celorlalți noutăți și informații din aceste domenii, fac din acest site modalitatea de expunere a acestora către cititori. Fan Apple, utilizator de Mac și iPhone, dar deschis către alte sisteme de operare. Studiez rețelistica și vreau să cunosc mai bine sistemul de operare Linux. Fac poze cu telefonul dar și cu aparatul Canon 760D, cu care încă nu mă cunosc în cel mai mic detalu :)