Ce știm despre venirea Spotify în România

Au apărut zvonuri depre lansarea servicului de streaming de muzică Spotify în România, iată ce știm până acum.

Inițial s-a discutat despre o dată de lansare la sfârșitul lui septembrie, apoi în octombrie, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Spotify este unul dintre cele mai bune servicii de streaming audio dar și video, oferind un catalog amplu de melodii. Disponibil pe dispozitivele mobile sau pe desktop acesta are o prezență în 60 de țări, cumulând 140 de milioane de utlizatori activi pe lună, iar 60 de milioane au un cont premium. Serviciul lansat în urmă cu 9 ani în Suedia are acum disponibile peste 30 de milioane de piese muzicale.

Din datele Spotify, jumătate din populația globului ascultă muzică pe un serviciu de streaming, iar 60% o fac pe dispozitive mobile. În cazul serviciului în sine, 86% dintre utilizatori ascultă pe smartphone, 5% pe tabletă și 9% pe laptop.

În acest moment data de lansare pentru acest serviciu este 28 noiembrie 2017.

Prețurile pe care Spotify le practică în alte țări se învârt în jurul sumei de 10 euro pentru un cont premium. Desigur există și varianta gratuită care intervine cu reclame între melodii și nu oferă toate funcționalitățile standard. Totuși, în țări ca Bugaria și Ungaria abonamentul premium costă 5 euro pe lună astfel că există posibilitatea ca și la noi să ajungă acest preț.

Făcând o comparație cu celelalte servicii de streaming de muzică din România prețurile stau în felul următor:

  • Deezer – gratuit 3 sau 6 luni , 4,78 euro/lună pentru abonații Orange (se aplică anumite condiții), 6,99 euro pe lună abonament standard;
  • Zonga – există 3 variante, una gratuită, una la 8,99 lei pe lună denumită Plus și cea mai scumpă costă 21,99 lei pe luna și se primește acces la peste 36 de milioane de melodii, cu posibilitate de ascultare on demand;
  • Apple Music – gratuit 3 luni după care abonamentul lunar costă 19,99 lei;
  • Tidal – Premium costă 4,99 euro pe lună iar varianta Hi-Fi este 9,99 euro pe lună. Ambele au o perioadă gratuită de 30 de zile;
  • Amazon Music – 7,99 euro/lună pentru membrii Prime, membrii Non-Prime plătesc 9,99 euro/lună.

Așteptăm lansarea din România și vedem în ce condiții va fi oferit acest serviciu.

Radu Vasile

Pasionat de gadget-uri și tehnologie și dornic de a transmite celorlalți noutăți și informații din aceste domenii, fac din acest site modalitatea de expunere a acestora către cititori. Fan Apple, utilizator de Mac și iPhone, dar deschis către alte sisteme de operare. Studiez rețelistica și vreau să cunosc mai bine sistemul de operare Linux. Fac poze cu telefonul dar și cu aparatul Canon 760D, cu care încă nu mă cunosc în cel mai mic detalu :)