iPhone X are cel mai bun ecran OLED

Cei de la Tom’s Guide au comparat ecranele de pe iPhone X, Galaxy Note8 și Google Pixel 2 XL și au dat câștigător ecranul dispozitivului Apple.

Comparația poate fi subiectivă, fiecare persoană percepând ecranul în mod diferit și având preferințele sale, dar iată mai jos motivele expuse de aceștia.

Primul lucru testat a fost luminozitatea ecranului. Pentru testare, luminozitatea fiecărui telefon a fost adusă la setarea maximă în modul manual, s-a navigat la un ecran complet alb în browser și s-au înregistrat rezultatele cu un aparat de măsurătoare. iPhone-ul X a atins o valoare de 574 nits, comparativ cu 438 nits de pe Pixel 2 XL și 408 nits al Note8. Media smartphone-urilor de astăzi este de 433 nits.

Faptul că Note8 nu este liderul aici poate fi o surpriză, mai ales după ce a fost raportat de DisplayMate că dispozitivul ar putea atinge o luminozitate de vârf de 1.240 nits. Într-adevăr, ecranul dispozitivului de la Samsung poate deveni mai strălucitor decât iPhone X, dar numai în condiții extrem de specializate, în care o parte foarte mică a afișajului este activă. Proprietarii nu vor întâlni vreodată un astfel de scenariu în utilizarea obișnuită, astfel că atunci când este vizionat conținut pe ecran complet, telefonul Apple funcționează mai bine.

Cei de la Tom’s Guide au comparat și naturalețea culorilor pe cele trei terminale. Au constatat că iPhone X reprezintă cel mai bine culorile, contrastul este redat corect iar luminozitatea a ajutat la afișarea umbrelor și detaliilor foarte bine. Culorile de pe modelul de la Samsung sunt supra-saturate (nicio surpriză aici), provocând culor nenaturale, contrastul nefiind calibrat corespunzător. Google Pixel 2 XL are cele mai șterse culori și prezintă un filtru bej peste tot ecranul, ceea ce face totul să pară ciudat.

Testele suplimentare au indicat, de asemenea, că True Tone îmbunătățește de fapt acuratețea culorii. Cu această funcție dezactivată, iPhone-ul X a înregistrat un scor Delta-E de 0,28. (Numerele mai apropiate de 0 sunt mai bune.) Cu True Tone, valoarea a fost îmbunătățită la 0.21. Este comparabil cu scorul de la Pixel 2 XL (0.26) și un pic mai bun decât punctajul de pe Note8 – 0.5.

Unghiurile de vizualizare. Cei ce au folosit telefoane sau alte dispozitive cu ecran AMOLED știu că acestea nu au cele mai bune unghiuri de vizualizare. Toate cele trei telefoane din această comparație sunt supuse acestui defect, dar iPhone X se ocupă de aceste deficiențe cel mai bine.

Panoul Apple are o funcție mult mai bună de a-și menține luminozitatea în timp ce telefonul este încliat de la stânga la dreapta și de sus în jos. Ecranul are nuanțe mai reci pe masura mișcărilor, dar nu la fel de mult ca Note8, si cu siguranță nu în limitele Pixel 2 XL.

În final aceștia au spus câteva cuvinte despre precizia ecranului, iPhone X având cel mai mic ppi dintre cele 3. Astfel, pe modelul de la Apple se poate vedea alinierea fină în jurul textului și a elementelor UI.

Concluzia este că dacă vreți o reprezentare precisă a culorilor, luminozitate bună și un alb perfect, aceste lucruri pot fi găsite pe iPhone X. Dacă vreți culori care să iasă în evidență, Note8 este alegerea mai bună. Iată că deși Samsung produce ecranele de pe dispozitivele Apple, compania din Cupertino a reușit o calibrare mai bună a acestora.

Radu Vasile

Pasionat de gadget-uri și tehnologie și dornic de a transmite celorlalți noutăți și informații din aceste domenii, fac din acest site modalitatea de expunere a acestora către cititori. Fan Apple, utilizator de Mac și iPhone, dar deschis către alte sisteme de operare. Studiez rețelistica și vreau să cunosc mai bine sistemul de operare Linux. Fac poze cu telefonul dar și cu aparatul Canon 760D, cu care încă nu mă cunosc în cel mai mic detalu :)