O nouă tehnologie pentru baterii este dezvoltată

Noua tehnologie de acumulator Samsung este realizată folosind grafenul “miracol”. Bilele de grafen măresc capacitatea unei baterii tradiționale de litiu-ion.

Samsung a dezvoltat o tehnologie de îmbunătățire a bateriei care ar putea ajuta într-o bună zi încărcarea smartphone-urilor de cinci ori mai rapid. Tehnologia este realizată folosind grafenul – un strat ultra-subțire de carbon cu o grosime de doar un atom, care este de 200 de ori mai puternic decât oțelul.
Bilele din materialul creat de firmă sporesc capacitatea unei baterii tradiționale de litiu-ion cu aproape 45% și reduc dramatic timpul de încărcare. În prezent, bateriile litiu-ion au nevoie de aproximativ o oră pentru a se reîncărca, dar Samsung susține că acest lucru ar putea fi redus la doar 12 minute cu adăugarea bilelor de grafen.

Cercetătorii de la Samsung au găsit o modalitate de utilizare a silicelor pentru a sintetiza grafenul sub formă unor floricelele tridimensionale. Aceste bile de grafen au fost apoi utilizate de echipa ca anozi și catozi pe o baterie litiu-ion, crescând performanța și timpul de încărcare.

Vom vedea cât de repede ajunge această tehnologie în producția de serie și dacă aceasta este fiabilă pe termen lung. Dar inovația este remarcabilă și trebuie să vină și pe partea de acumulatori sau baterii.

Radu Vasile

Pasionat de gadget-uri și tehnologie și dornic de a transmite celorlalți noutăți și informații din aceste domenii, fac din acest site modalitatea de expunere a acestora către cititori. Fan Apple, utilizator de Mac și iPhone, dar deschis către alte sisteme de operare. Studiez rețelistica și vreau să cunosc mai bine sistemul de operare Linux. Fac poze cu telefonul dar și cu aparatul Canon 760D, cu care încă nu mă cunosc în cel mai mic detalu :)